Michel begroef zijn dochtertje, ging op de bank zitten... - Lazarus Magazine

Als Michels vrouw na een miskraam weer zwanger is, groeit de hoop. Het is zwaar, extreme zwangerschapsmisselijkheid kluistert haar aan bed. Maar, zegt Michel, ‘wir schaffen das’. Tot het doemscenario hen overvalt.

Ik viel natuurlijk op haar innerlijk, maar toen het op onze trouwdag ging over voor- en tegenspoed dacht ik niet aan haar maag, darmen en baarmoeder.

Heb jij weleens van iemand gehouden? Zoveel dat je hebt gezegd: ‘Ik blijf bij je in goede en in kwade tijden?’ Iemand met wie je hebt gelachen en gehuild, hebt gewonnen en verloren? Met wie je alles, maar dan ook alles bespreekt wat in je omgaat? De goede en de slechte gedachten? Stel je zo iemand voor, of anders je moeder, die kotsend en poepend op de overloop zit.

Zo zag ik J., mijn vrouw. Niet één keer, niet één week, maar maandenlang. O ja, ik zou bijna vergeten waarom ze zich zo voelde: ze was zwanger. Hoera.
Je kon de nagels op de vingers al zien

Het was niet de eerste keer dat J. last had van extreme zwangerschapsmisselijkheid (hyperemesis gravidarum). De eerste keer was de misselijkheid extreem, maar dragelijk. Na zestien weken was het voorbij en na negen maanden werd in november 2012 onze prachtige zoon M. geboren.

Bij de tweede zwangerschap was de misselijkheid extremer. Het voelde eindeloos, maar duurde kort. J. was continu misselijk, at niets en dronk met moeite. Haar darmen verstopten. Na twaalf weken was al het vruchtwater opgedroogd. Een minibaby werd geboren. Twaalf weken klinkt kort, maar je kon de nagels op de vingers al zien. We eindigen 2014 met een begrafenis in de buurt van ons huis, een plekje in de natuur.

Een jaar later, de ochtend van Tweede Kerstdag. Een positief streepje op de zwangerschapstest. Wat een mooi symbolisch moment. We wilden heel graag nog een kind. Voor onszelf en omdat we denken dat het leuk en goed voor M. is om een broertje of zusje te hebben.
Leuk wordt het niet, maar ‘wir schaffen das’

Lees hier het hele artikel in Lazarus Magazine

Deel dit artikel