Blog: Waar vind ik de eerste hulp bij het verlies van mijn kind?

"Toen wij op 7 januari 2017, na 40 weken zwangerschap, te horen kregen dat ons eerste kind was overleden in mijn buik en ik binnen 24 uur moest gaan bevallen van een volgroeide, maar overleden dochter, stond de wereld stil...

In het ziekenhuis worden we voor de bevalling ontvangen met een standaard vragenlijst. De verpleegkundigen stellen ons vragen als; heb je al een uitvaartondernemer, wil je je dochter straks in bad doen en wil je obductie laten plegen op haar lichaampje?
Dit zijn vragen waar wij beiden geen antwoord op weten.

Daarnaast krijgen we een summier informatieboekje; ‘het verlies van uw baby’. Dit boekje is uitgebracht in 2002 en als mijn man gaat bellen, blijken de genoemde hulplijnen niet meer in gebruik. Daar zit je dan, op een vrolijke kraamafdeling, als bijna moeder, terwijl je straks moet bevallen van je overleden baby. Dag droom, dag mooi toekomst.

Wat gaan we onze familie vertellen?’ De kinderkamer staat al klaar, met prachtige kleertjes, die we met veel zorg hebben uitgezocht.

Zal de familie spijt hebben dat ze een babyshower voor me hebben georganiseerd vraag ik.” En de box, die staat al klaar in de woonkamer te wachten op onze, levende, dochter. “Hoe doet een mens dit? Mijn hart breekt wederom in duizend stukken.

Ik ga Googelen. Bij gebrek aan informatie uit het boekje en ontbrekende hulplijnen ga ik, hoogzwanger met een levenloze baby in mijn buik, googelen…en ik vind; troost.nl. 
Waar is die veilige plek online met de verschillende opties, rouw rituelen en keuzes die je als jonge ouders hebt? 

Het doet me goed dat er een website is en ik slok die nacht alle informatie op die ze ooit gepost hebben, maar ik mis de eerste hulp knop. Ik wil dat er iemand is die uitlegt welke keuzes en mogelijkheden ik heb.

Maar vooral; iemand die zegt dat ik dit kan. Dat ik dit zal overleven, dat ik sterk moet blijven voor onze dochter en dat er ooit weer geluk op me wacht."

Dit blog is geschreven voor de Yarden Afscheidsprijs waar Troost.nl met de uitbreiding van de website: JE KUNT DIT - 'Eerste hulp bij verlies van een kindje' kans op maakt. Wil je ook stemmen? 100 maal dank, dat kan hier. 
- door: Tess Daalhuizen

Tess Daalhuizen is moeder van Aimée* en eigenaresse van een vijftal kinderdagverblijven in Utrecht en omgeving. Ze woont sinds kort met haar partner in de Bilt, na jaren in het centrum van Utrecht te hebben gewoond. Op 7 januari 2017 overleed haar dochtertje, een aantal dagen voor de uitgerekende datum, in haar buik aan een navelstreng omstrengeling.
 
Dit blog is geschreven voor de Yarden Afscheidsprijs waar Troost.nl met de uitbreiding van de website: JE KUNT DIT - 'Eerste hulp bij verlies van een kindje' kans op maakt. Wil je ook stemmen? 100 maal dank, dat kan hier. 

Deel dit artikel