Interview op Linda.Nieuws over Troost.nl

“Op Troost.nl staat alles wat ik in mijn proces gemist heb.”
 
Martine Scholte uit Utrecht verloor haar dochter Nive Noell vier jaar geleden in de dertigste week van haar zwangerschap. Met haar website Troost.nl wil ze ouders helpen die hetzelfde meemaken. 
 
‘HET VOELDE NIET NORMAAL’
“De verloskundige vroeg weleens aan me: ‘Voel je leven?’, maar ik wist niet hoe dat voelde; ze was mijn eerste kindje. Ik had veel zwangerschapsklachten, was extreem misselijk en hield veel vocht vast. Hoewel het ‘normale’ klachten waren, voelde het niet normaal. Tijdens een werkuitje verloor ik plotseling bloed. Ik besloot voor de zekerheid langs de verloskundige te gaan. Zij luisterde naar het hartje, maar het klopte niet meer.”

‘IK VOELDE ME SCHULDIG’
In het ziekenhuis werd nog een echo gemaakt, maar Martines dochtertje bleek overleden te zijn. “Het heeft acht maanden geduurd voor we de oorzaak wisten. Ik voelde me ontzettend schuldig: wat heb ik gedaan? Zie je nou wel, ik heb te hard gewerkt, dacht ik. Maar ik bleek een syndroom te hebben waardoor mijn bloed te dik is. Daar heb ik normaal gesproken geen problemen mee, maar bij de zwangerschap dus wel. De placenta was niet goed aangehecht en daardoor is Nive achterop geraakt met groeien.”

‘TUSSENDOOR NOG BEVALLEN’
Bij de twintig wekenecho ging alles nog goed en met 28 weken is haar hartje nog beluisterd. Martine en haar man Maarten waren al helemaal klaar voor haar komst. “En dan moet je ineens binnen vijf dagen beslissen of je je kindje wilt begraven of cremeren én moet je tussendoor nog bevallen.” Martine ging na het slechte nieuws naar huis met een flyer en een informatieboekje, maar wist totaal niet wat ze moest doen. Op Google zocht ze meer informatie, maar een website die haar alles vertelde wat ze moest weten, vond ze niet. Daarom besloot ze Troost.nl te starten.

LIEFDE EN KRACHT
“Troost.nl is alles wat ik heb gemist in mijn proces. De site is een gids voor anderen in die enorm afgrijselijke tijd, liefde en kracht voor de fase na het begraven of cremeren. Nu staan er vooral veel tips op, zoals plekken waar je op adem kunt komen, lekkere recepten – ik wilde cóntinu bezig zijn – verhalen van lotgenoten, maar ook tips voor anderen wat ze kunnen zeggen.”

YARDEN AFSCHEIDSPRIJS
Martines site is geen persoonlijk blog is, maar ze geeft algemene tips aan iedereen die in dezelfde situatie terechtkomt. Met Troost.nl is ze genomineerd voor de Yarden Afscheidsprijs. Ze staat in de top tien en heeft een concreet doel voor ogen als ze wint.

‘BEGRAVEN OF CREMEREN?’
“We willen een hulpknop op de website maken. Daar kunnen mensen op klikken die nét hun kindje zijn verloren, of dat nou voor of na de bevalling is. Vragen als ‘Wat kun je van je kindje bewaren? Kies je voor begraven of cremeren? Neem je je kind mee naar huis of breng je hem of haar naar een mooie locatie? Doe je een afscheidsmiddag?’, die worden allemaal beantwoord.”

FOTO’S VAN OVERLEDEN KIND
Stemmen op Troost kan hier nog tot en met 31 augustus. “En dat is de datum waarop Nive geboren werd.” Martine werkt voor haar website samen met stichting Make a Memory, die kosteloos foto’s maakt van overleden kinderen. Al het geld dat verdiend wordt met de website gaat naar deze stichting. “Het is nodig dat die hulpknop op Troost.nl er komt, want dan hoeven ouders die dit meemaken niet meer te zoeken op Google, maar hebben ze met één druk op de knop de info die ze nodig hebben.”

 
Gepubliceerd op Linda.Nieuws.
Door: Kirsten Zijderveld
 

Deel dit artikel