Blog: 58 jaar later...ons zusje een plek

Oktober 2016
Door: Coky Roosjen

Het is een mooie zaterdag. Volop herfst. We lopen op de begraafplaats waar mijn ouders zijn begraven. Mijn broers, mijn zussen en ik. Vandaag  gaan we een herinnering maken aan ons overleden zusje. We leggen een steentje beschilderd met haar naam, Helena Hermina en plaatsen een mooie zelfgebeeldhouwde vogel op het graf. 58 jaar geleden kreeg mijn moeder een tweeling. Het zijn meisjes en identiek. Helaas overleed een meisje na een paar uur. Mijn vader heeft haar in een mooi bekleed kistje alleen begraven. Mijn moeder lag in het ziekenhuis.
 
Zo ging dat in die tijd...

Vogel op graf  

Ik was 7 jaar en kan me er niets van herinneren. Er werd ook niet over gesproken. Maar het is mijn hele leven al bij me en ik had wel 100 vragen. Toen ik ouder werd, heb ik wel een enkele keer met mijn moeder erover gesproken. Maar over haar gevoel  sprak ze niet. Ze uitte zich in dankbaarheid dat er nog één kindje mocht blijven leven en toonde zich berustend. Zo ging dat in die tijd.

Ik trouwde en kreeg 3 mooie kinderen. Ons eerste kleinkindje Nive overleed na dertig weken zwangerschap. Dat gebeurde in 2013. Een tijd van intens verdriet en rouw. Later realiseerde ik me welk een verdriet en pijn mijn moeder moet hebben gevoeld om het verlies van haar dochtertje. Het is binnen het gezin niet doorgedrongen. Ze had nog een baby’tje om voor te zorgen en waren we blij met ons zusje. Zo ging dat in die tijd.

Ik ging op zoek naar een manier van troost, van erkenning voor het verdriet, van respect voor mijn ouders. Ik voel me ondersteund in mijn idee door mijn broers en zussen en bereiden ons voor. Want dat kan in deze tijd.

Blog Troost.nl zusje 58 jaar
We maken de grafplaats netjes en zetten nieuwe plantjes. De vogel tussen de stenen en de steen in een knus hoekje, een lichtje erbij. En dan breekt de zon door de herfstbomen en wordt de steen  door de zon beschenen.

 Ik heb het goedgemaakt. Het was het waard en het is uniek hoe wij een “gezin “ zijn. En dat in deze tijd.
..dan komt de vogel met een lied. Je hoort hem, maar je ziet hem niet.. En als hij voor je heeft gezongen, dan vliegt hij weg met je verdriet.

Deel dit artikel