Blog: Niets te vieren tijdens de feestdagen

`De feestdagen staan bol van tradities, en zo werd ook Sinterklaasavond zoals altijd gevierd, maar ik kon na het verlies van mijn dochter geen gedicht voorlezen zonder te huilen. Elk woord stokte in mijn keel en kadootjes leken totaal misplaatst en onbelangrijk. Ik had simpelweg niets te vieren, alles wat ik wilde was mijn lieve kindje.`

Daarna een paar dagen Londen met mijn lieve moeder om even weg te zijn. Dit werd een soort bedevaartstocht, met zulke heftige emoties, waarover we het soms nu nog hebben. De Wereldlichtjesdag van 2013 viel samen met het overlijden van Nelson Mandela, dus heb ik in Londen bij zijn standbeeld, waar bloemen en kaarsen waren neergezet, mijn kaarsje om 19.00 uur aangestoken. 

Ook mijn verjaardag op 24 december werd een regelrechte ramp. Ik wilde het niet vieren, maar omdat het altijd zo werd gevierd, ging het toch door. Ik wilde niemand teleurstellen, maar ik ben de hele avond gaan schuilen; boven, in de keuken, buiten. Het vreemde was dat mijn dierbaren bij me waren die dag, die avond en iedereen wist van mijn verdriet of had zelf ook nog verdriet, maar toch voelde het alsof ik vrolijk moest zijn. Ik heb hiervan veel geleerd.
 
Mijn tip voor alle moedige vrouwen, mama's en vaders, luister naar jezelf, wat jij wilt, niet wat zo hoort of wat altijd zo moet gaan.

Geef ook tijdens de feestdagen je verdriet juist de ruimte, stop of hou het niet weg, huil of schreew of iets. Luister naar mooie muziek, brandt een kaarsje of ga lekker wandelen.
Doe dingen waar jij je beter door voelt, niet slechter. 

Nu na een paar jaar ervaar ik de feestdagen wel weer steeds meer als feestdagen, met mijn gezin en familie. En zo gaan we ook weer Sinterklaas, mijn verjaardag en Kerst vieren, zoals altijd. Nu is het verdriet er natuurlijk ook nog, maar zet ik een bloemetje voor Nive neer, steek ik een kaars voor haar aan, zal ik iedereen vertellen over Troost.nl en zal ik de donatiebox van Make a Memory neerzetten.

Mijn kind is bij mij, altijd, en dat mag iedereen weten.  

Hieronder nog wat tips via Jeannette Rietberg. Auteur: Altijd een kind te kort. 


En lees dit blog van Ankie Stuijts "Sinterklaas zonder kind".
Door: Martine Scholte

Deel dit artikel