Blog: Rituelen creëren werken helend en troostend

Wanneer je kindje overlijdt, heb je ongeveer een week om afscheid te nemen van elkaar. Zeven dagen om je kindje vast te kunnen houden, te knuffelen, te wassen, te delen, te koesteren.
 
Na deze intense periode had ik de behoefte om toch met mijn dochter bezig te zijn. Om een ritme te voelen, moeder te zijn, de dag te beginnen en de dag af te sluiten. Zou de pijn en het verdriet ooit over gaan, heelt de tijd ook deze wond?
 
Wat me hielp was het creëren van rituelen. Rituelen die ik elke dag, week, maand, jaar deed en nog steeds doe, maar ook eenmalige of tijdloze rituelen zorgen dat mijn dochtertje Nive Noell een plek heeft binnen mijn leven en ons gezin. Om mijn liefde voor haar te voelen, maar ook om mezelf sterk te maken, en moedig te zijn om weer te durven leven en te genieten.
 
Rituelen zijn daden met een intentie en een diepe betekenis. Bezig zijn met jouw kind met aandacht en geduld, wat zo enorm nodig kan zijn, wanneer je dit verlies probeert te dragen.
 
Brand een kaarsje, zing mooie liedjes, creëer het mooiste fotoboek ooit, begin in een dagboek te schrijven, vier speciale momenten of bid iedere dag een tijdje tot dat wat je heilig is. Rituelen  werken helend en troostend.

P1060356P1060360
 
Voorbeelden van rituelen:
 
Het gebruik van kleur of kleuren; door het gebruik van kleuren op het kamertje, kaartje of grafje van je kindje, zijn deze kleuren onlosmakelijk verbonden met haar of hem. Als de kleur of kleuren je dierbaar zijn, kan je ze gebruiken in alle dingen die je met je kindje verbindt. Maak hiermee een mooi schilderij tijdens een schilderworkshop, krijt een stoeptekening, kleur een mandela kleurplaat of creëer iets anders met je kindje in je hart.
 
De verjaar-, geboorte-, sterf- of herinnering dag. Jouw kindje heeft een speciale dag, net als iedereen. Brand een kaars, bak een taart, nodig mensen uit, maak tijd met je gezin of ga alleen weg, naar het grafje met nieuwe plantjes, of naar een mooie plek, of doe niets. Het maakt niet uit hoe je deze dag invult, maar zijn of haar dag blijft altijd. Zorg dan vooral goed voor jezelf.  Ik brand een kaarsje bij haar blikje met as, mijn ouders nemen een klein Nive boeketje mee, en we halen allemaal lekkere dingen in huis. Een dag met elkaar, en Nive.
 
Verschillende symbolen krijgen in de periode van afscheid nemen een speciale betekenis. Dit kan van alles zijn. Een vlinder, engeltje of een bepaald dier. Bij mij werd het knuffeltje van een egeltje wat ik toen ik in verwachting was voor mijn kindje heb gekocht, erg belangrijk en daarvan heb ik een afbeelding op het kaartje gezet. De egel is dus voor ons een speciaal symbool. Maar ook mooie kadootjes, een lief klein boekje, een hanger van rozenkwarts of een schelpen ketting, hebben speciale betekenis gekregen. En liggen nog steeds op haar plekje in huis.
Door: Martine Scholte
Geschreven voor: Monuta Wie Troost Mij?

Deel dit artikel