Blog: Wat helpt jou de eerste maanden?

"Wanneer je wordt geconfronteerd met je grootste angst, het verlies van een kindje, kun je op allerlei manieren reageren, schrijft Tess, de moeder van Aimée.
"Volgens de professionals is tijdens het rouwen de eerste periode niets vreemd, alle uitingen van rouw zijn normaal. Nu, amper drie maanden na het overlijden van ons dochtertje Aimée, in de 40e week van mijn zwangerschap, merk ik dat de twijfel soms toeslaat."
Zijn bepaalde gedragingen wel echt zo normaal als de professionals doen geloven?
 
"Mijn eerste twijfelmoment kwam toen mijn huishoudelijke hulp iedere week de knuffel van Aimée uit mijn bed bleef halen en terug in het bedje op de kinderkamer bleef leggen. Is het dan niet normaal om met de knuffel van mijn overleden dochter in bed te slapen om haar dichterbij me te voelen? Of die keer dat mijn vader zich afvroeg of ik haar urn mee ging nemen op skivakantie en ik dit heel serieus heb overdacht, om uiteindelijk via Google te ontdekken dat reizen met een urn helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Tijdens dit soort momenten voel(de) ik de behoefte om deze zaken te ‘toetsen’ bij andere moeders die hun kindje verloren zijn."
Wat is nu wel of niet "normaal"?
 
"Ik had daarnaast de stille hoop dat ik met deze moeders misschien ook mijn meest hardnekkige gedachte zou kunnen bespreken, namelijk; het gevoel dat het allemaal niet ‘echt’ is. Soms denk ik: ‘nu is het wel leuk geweest Aimée, kom nu maar weer terug’ of zal het dan toch een boze droom zijn waar ik nog uit wakker kan worden?"
Zouden andere moeders deze gedachte ook hebben?
 
"Mijn conclusie na deze eerste drie maanden zonder Aimée is: Wij, moeders van overleden kinderen, zijn op een diepere manier met elkaar verbonden. Alles kan en mag uitgesproken worden. Iedereen maakt zijn eigen proces door, maar vind ook (h)erkenning bij elkaar. Websites als troost, lieve engeltjes en loss, helpen moeders om elkaar te vinden en te steunen."
 
Na veelvuldig contact met moeders van overleden baby’s kan ik nu wel zeggen: niets is gek.

De meest vreemde uitingen van rouw zijn inderdaad heel normaal en horen bij het proces om het immense verlies van onze baby’s te kunnen dragen en verwerken.
 
Contact met andere moeders?
 
Forum: WieTroostMij
Facebook: Troost.nl 
Website: lieve engeltjes 
App: Loss

 
- Door: Tess Daalhuizen

Tess Daalhuizen is moeder van Aimée* en eigenaresse van een vijftal kinderdagverblijven in Utrecht en omgeving. Ze woont sinds kort met haar partner in de Bilt, na jaren in het centrum van Utrecht te hebben gewoond. Op 7 januari 2017 overleed haar dochtertje, een aantal dagen voor de uitgerekende datum, in haar buik aan een navelstreng omstrengeling.

Deel dit artikel