Zuid Sulawesi, Indonesië

De bijzondere begrafenis riten van de Tana Toraja stam. Een groot aantal leden wonen in het regentschap van Tana Toraja of "het Land van Toraja" in het midden van het eiland Sulawesi, 300 km ten noorden van Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi.

De stam heeft de opvatting dat alle niet-menselijke entiteiten zoals dieren, planten, en zelfs levenloze objecten of verschijnselen een geestelijke essentie bezitten. Ze hebben enkele van de meest uitgebreide begrafenis riten ter wereld ontwikkeld. Het gaat hierbij om boom begrafenissen gereserveerd voor zuigelingen die stierf voordat tandjes en paraderen van mummies die decennia geleden gestorven.

Toraja begrafenis riten zijn belangrijke sociale evenementen en gelegenheden voor hele gezinnen te verzamelen, en voor dorpsbewoners om deel te nemen aan gemeenschappelijke evenementen, het vernieuwen van relaties en herbevestigen van overtuigingen en tradities in de weg van de voorouders. Deze gebeurtenissen duren meerdere dagen.

Toraja Sulawesi

Baby's zijn niet in grotten begraven of opgehangen aan kliffen maar begraven in de holte van levende bomen. Als een kind overlijdt voordat hij is begonnen met tandjes, is de baby in een doek gewikkeld in een uitgeholde ruimte in de kofferbak van een groeiende boom geplaatst en bedekt met een palm vezels deur. Het gat vervolgens wordt afgesloten en als de boom begint te genezen, het kind wordt verondersteld te worden geabsorbeerd. De boom zou naar verloop van tijd de baby weer bedekken met zijn stam. Dit voorkomt dat er boze geesten bij de baby’s komen. De ziel van de baby groeit met de boom mee. Hierdoor kan de ziel toch het hiernamaals bereiken. Slechts enkele van deze bijzondere babygraven zijn nog zichtbaar in Tana Toraja. Tientallen van baby's kunnen worden begraven binnen één boom.

De reisorganisatie die de kans biedt om deze bijzondere plek te bezoeken is Sawadee reizen
 
In het boek van Philipe Claudel, De boom in het land van de Toraja, gebruikt de auteur dit ritueel als metafoor.

Meer over het boek kijk op: 

Koop bij bol.com

Deel dit artikel