Cape Reinga, Nieuw Zeeland

Na kilometers lang door een verlaten gebied vol zand te hebben gereden, bereik je de eenzame Cape Reinga Lighthouse. Hier heb je een eindeloos uitzicht over de Tasmanzee en de Grote Oceaan. Deze wateren ontmoeten elkaar, wat voor bijzonder hoge golven en kolkend water van verschillende kleuren zorgt. We hebben ons o.a. door al het geweldige natuurschoon, nog nooit zo nietig gevoeld. Mogelijk ook door de symbolische betekenis van deze plek. Volgens de mythologie van de Maori beginnen de zielen van gestorvenen hier hun laatste reis. Terug naar hun vaderland, Hawaiki.
 
De zielen van de gestorvenen maken zich hier klaar voor hun reis. Reinga (Raroheenga) betekent ‘poort naar de onderwereld’ in het Maori. Er wordt geloofd dat de ziel van de overledene via de knoestige Pohutukawa boom, die op de noordelijkste plek van de kaap staat en naar men zegt al zo’n 800 jaar oud is, zijn reis over zee begint. De ziel bereikt Three Kings Island voor een laatste groet en gaat dan richting Irihia de ondergaande zon, richting Hawaiki, tegemoet.
 
Bijzonder in Nieuw Zeeland is de manier waarop men uitermate bewust met het land en de natuur omgaat. Ook hier, bij Cape Reinga is er de mogelijkheid iets terug te doen. We planten een boom, symbolisch voor een nieuw begin. Maar ook een dank je wel aan deze plek, voor een onvergetelijke ervaring.
Meer over Nieuw Zeeland.

Door: Anne Scholte

Deel dit artikel