Schoenlapperstaart; eeuwenoude smullerij

Deze taart schijnt al eeuwen lang te worden gebakken. De oorsprong van het recept terug gaat tot in de Gouden eeuw. Dat schoenlapper in de naam heeft naar het schijnt uitsluitend te maken met het uiterlijk van de taart …. het is net een ouwe zool.

Ingrediënten voor 2 ringvormen van 24Ø: 

1.5 kg goudrenetten
125 gram suiker
125 gram boter
1 dl witte wijn
2 tl kaneel
1 citroen, rasp en sap
1 rol beschuit
8 eieren, gesplitst
paneermeel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Kook van de appels, wijn, boter, citroensap- en -rasp een grove moes. Laat hem iets afkoelen.
Klop de eidooiers met de suiker tot een lichtgele dikke massa.
Breek de beschuiten tot grof kruim, niet te fijn en voeg deze toe aan de geklopte dooiers met suiker.
Voeg nu de appelmoes toe.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze door de massa.
Vet beide vormen in  met boter en bestuif deze met paneermeel.
Bak de taarten in 1 uur gaar.
Laat ze 10 minuten afkoelen en verwijder dan de ring en laat ze verder afkoelen.
Recept: Lisette Bossert
lisettebossert
Naar de website van Lisette, klik hier.

Deel dit artikel