Gegrild lamsvlees in een wrap

Voor 2 personen:
 
Voor het vlees:
1 teen knoflook, fijngesneden
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel (gerookt) paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
2 plakken ontbeende lamsbout van elk ongeveer 125 gram
 
Voor de hummus:
200 gram gare kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)
1 klein teentje knoflook, gepeld
1 eetlepel tahin
1 citroen
1 eetlepel olijfolie
 
Verder nodig:
150 ml Turkse süzme yoghurt (of Griekse yoghurt)
harissa (uit een tube of zelfgemaakt, zie pagina xxx)
een klein bosje verse munt
Turks platbrood (lavash) of tarwetortilla’s
 
Maak eerst de marinade voor het lamsvlees: doe de komijn, het paprikapoeder, een snuf zout en royaal vergemalen peper en de olijfolie in een schaal. Roer goed door elkaar en wentel het vlees door de marinade. Dek af met plasticfolie en laat minimaal een half uur marineren.

Spoel voor de hummus de kikkererwten af onder koud stromend water. Laat uitlekken en doe ze in de kom van een keukenmachine. Voeg de knoflook, tahin, olijfolie, 2 eetlepels water, een snuf zout en het sap van een halve citroen toe en pureer. Proef of er nog extra citroensap of zout nodig is en pas de smaken zo nodig aan. Als de puree te dik is, voeg je nog wat water toe.

Doe de hummus in een kommetje. Roer de yoghurt los in een kommetje. Zet de harissa klaar en leg de takjes munt op een schaaltje. Leg ook het brood klaar.

Haal het lamsvlees uit de marinade en verwijder zorgvuldig alle stukjes knoflook. Verhit een grillpan op hoog vuur. Leg de plakken lamsbout erop en grill ze 1½ à 2 minuten aan beide kanten, zodat ze een mooi grillpatroontje hebben en van binnen rosé zijn. Leg het vlees op een snijplank en laat even rusten. Snijd het met een scherp mes in schuine, dunne plakken en leg ze op een schaal.

Maak de wraps aan tafel: bestrijk het brood eerst met hummus en vervolgens met een klein beetje harissa. Verdeel er plakjes lamsvlees over, vervolgens een flinke lepel yoghurt en tot slot enkele blaadjes munt. Rol het brood op en bijt!

Lamsvlees wrap_4983 copy
Recept: Janneke Vreugdenhil
Janneke Vreugdenhil_1
'Eten zoals eten bedoeld is', schrijft Janneke in het voorwoord van Comfort Food. 'Om het leven te vieren - ook als het eventjes tegenzit. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.'
Fotografie: Sean Fitzpatrick (www.seanfitzpatrick.nl)

Deel dit artikel