Pompoensoep met Granny Smith

Granny Smith-appels geven de nodige frisheid aan deze herfstige soep, gember en chilipeper geven hem pit en de rozemarijn zorgt voor een warm, kruidig aroma. Wie geen oud brood in huis heeft, kan verse boterhammen even laten drogen in een lauwe oven.
 
voor 4 personen:
3 sneetjes oud witbrood
1 kleine, biologische pompoen
3 Granny smith, geschild en in stukjes
1 ui, gesnipperd
een stukje gemberwortel, fijngesneden
1 rode chilipeper (met of zonder zaadlijsten), fijngesneden
naadjes van 2 takjes rozemarijn
1 liter krachtige groenten- of kippenbouillon
125 ml crème fraîche
 
Verwijder de korsten van het brood en snijd het in blokjes. Leg de broodblokjes in een kom, overgiet ze met een scheut heet water en laat ze 10 minuten weken. Boen de pompoen grondig schoon, snijd hem in stukken en verwijder de draden en zaden.

Knijp het geweekte brood uit en doe het samen met de pompoen, ui, appel, gember, chilipeper, rozemarijn in een soeppan. Schenk er de bouillon op en breng aan de kook.  Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat zachtjes 40 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer glad. Roer de crème fraîche erdoor de en maak hem op smaak met zout en versgemalen peper.

Butternut 1761 copy
 
Recept: Janneke Vreugdenhil
Janneke Vreugdenhil_1
'Eten zoals eten bedoeld is', schrijft Janneke in het voorwoord van Comfort Food. 'Om het leven te vieren - ook als het eventjes tegenzit. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.'
Fotografie: Sean Fitzpatrick (www.seanfitzpatrick.nl)

Deel dit artikel