Winterpizza

Vegetariërs kunnen het spek vervangen door in plakjes gesneden paddenstoelen, die extra lekker worden van een uurtje marineren in olijfolie, een drupje citroensap, zout en peper.
 
Voor 2 personen (maar het recept is gemakkelijk te verdubbelen):
5 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
250 gram bloem + extra om te bestuiven
olijfolie
2 vastkokende aardappelen
1 teentje knoflook, in vliesdunne plakjes
½ theelepel gedroogde oregano
grof maïsmeel (polenta)
80 - 100 gram pancetta, in reepjes
een handvol rucola
 
Meng gist, suiker en 2 eetlepels handwarm water in een kommetje. Laat 5 minuten staan, zodat de gist kan gaan werken. Meng de bloem met een halve theelepel zout en maak op het werkvlak een bergje met in het midden een kuil. Schenk hierin het gistpapje, 1 eetlepel olijfolie en nog eens 120 ml handwarm water. Begin vanuit het midden te mengen en vervolgens te kneden. Kneed 10 minuten, tot het deeg goed elastisch is. Voeg zo nodig meer bloem of juist een paar druppels extra water toe.

Leg de deegbal in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een plasticfolie en laat zo’n 2 uur rijzen, tot 2 x het oorspronkelijke volume. Schil intussen de aardappels en schaaf ze in vliesdunne plakjes. Spoel de aardappelplakjes af in een vergiet, bestrooi met een snuf zout en laat 10 – 15 minuten staan. Spoel de aardappelplakjes nogmaals af en dep ze droog. Hussel er 1 eetlepel olijfolie, de oregano en knoflook door.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Bestuif het werkvlak en een deegroller met bloem. Kneed het pizzadeeg nog even door en rol dan uit tot een langwerpige lap – hij mag er lekker rustiek uitzien. Bestrooi een bakplaat met het maïsmeel en leg de pizzabodem erop. Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig en in een enkele laag over de pizzabodem. Verspreid de pancetta erover, en besprenkel met nog een klein beetje olijfolie.

Schuif de pizza in de hete oven en bak hem in 20 - 25 minuten gaar. Hussel wat olijfolie en versgemalen peper door de rucola en garneer hiermee de pizza.

Winterpizza_4038 copy
Recept: Janneke Vreugdenhil
Janneke Vreugdenhil_1 
'Eten zoals eten bedoeld is', schrijft Janneke in het voorwoord van Comfort Food. 'Om het leven te vieren - ook als het eventjes tegenzit. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.'
Fotografie: Sean Fitzpatrick (www.seanfitzpatrick.nl)

Deel dit artikel