Linzensoep met savooiekool

En in plaats van savooiekool kan ook een andere kool, of zelfs grofgesneden andijvie, snijbiet of wilde spinazie. Een niet te zuinige hoeveelheid van een goede olijfolie, dat is wel essentieel, omdat het  alle ingrediënten van de soep laat samensmelten.
 
Voor 4 personen:
6 tenen knoflook, in plakjes
1 flinke tak rozemarijn
een snuf chilivlokken
2 eetlepels olijfolie
2 preien, in ringen
2 stengels bleekselderij, in boogjes
2 winterwortels, in plakjes
175 g groene (Puy-)linzen
een half savooiekooltje, in repen
een klein glaasje extra vergine olijfolie
ongeveer een eetlepel balsamicoazijn
 
Doe de olijfolie, knoflook, rozemarijn en chilipeper in een soeppan en zet deze op een laag vuurtje. Voeg zodra de knoflook begint te kleuren de prei, bleekselderij en wortel toe, draai het vuur naar middelhoog en bak alles omscheppend een paar minuten.

Voeg de linzen en kool toe, schep om en schenk twee liter water in de pan. Leg er een deksel op en breng de inhoud aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep een half uur zachtjes koken.

Schep ongeveer eenderde van de inhoud in een maatbeker, pureer dit met de staafmixer en schenk de puree terug in de pan. Roer er de extra vergine olijfolie door. Proef en maak de soep op smaak met balsamico, zout en versgemalen peper.
Recept: Janneke Vreugdenhil
Janneke Vreugdenhil_1
'Eten zoals eten bedoeld is', schrijft Janneke in het voorwoord van Comfort Food. 'Om het leven te vieren - ook als het eventjes tegenzit. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.'

Deel dit artikel