Herfstige risotto met pancetta, funghi porcini en rode wijn

Voor 4 personen:
25 g funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
1 kleine ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
100 gram pancetta, klein gesneden
1 flinke teen knoflook, fijngesneden
3 gepelde tomaten uit blik, grof gesneden
1 – 1,2 liter kippenbouillon
2 eetlepels olijfolie
een snuf chilivlokken
300 g risottorijst (liefst carnaroli)
1 glas rode wijn
40 g roomboter
een greepje bieslook, fijngesneden
een flinke handvol geraspte Parmigiano Reggiano
 
Week de gedroogde paddenstoelen 15 – 20 minuten in 250 ml warm water. Knijp ze uit en hak ze tamelijk fijn. Zeef het weekvocht en breng het samen met de bouillon in een pan tegen de kook aan. Schenk de olijfolie in een pan met dikke bodem en zet deze op middelhoog vuur.

Voeg de ui, selderij en een snufje zout toe en laat rustig 5 minuten fruiten. Voeg de pancetta toe, zet het vuur iets hoger en bak even mee. Voeg vervolgens de gehakte funghi porcini, de knoflook en chilivlokken toe en fruit het mengsel nog een minuut of 2.

Doe de rijst in de pan en bak al roerend een minuutje mee. Zorg ervoor dat alle rijstkorrels worden bedekt met een dun laagje vet. Doe de tomaten bij de rijst en roer tot de rijst weer droog wordt. Draai nu het vuur wat lager en schenk de rode wijn in de pan. Roer rustig tot de vloeistof is opgenomen. Begin dan met het toevoegen van de bouillon, een flinke scheut per keer. Laat de rijst telkens bijna droogvallen voor je een nieuwe hoeveelheid bouillon toevoegt. Blijf intussen regelmatig roeren.

Na een minuut of 15 - 20 zou de rijst net gaar moeten zijn en de risotto zo vochtig dat hij tijdens het roeren als ware door de pan golft. Gebruik als het nodig is extra bouillon of kokend water.
Maak dan de risotto af: Roer de boter, een handje geraspte Parmezaanse kaas en bieslook door de rijst. Leg een deksel op de pan en laat de risotto twee minuten rusten voor je hem serveert.
 
Recept: Janneke Vreugdenhil
Janneke Vreugdenhil_1
'Eten zoals eten bedoeld is', schrijft Janneke in het voorwoord van Comfort Food. 'Om het leven te vieren - ook als het eventjes tegenzit. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.'

Deel dit artikel