Pasta al forno

voor 4 personen:
2 teentjes knoflook, fijngesneden
100 gram zwarte olijven, grof gehakt
200 gram mozzarella, in dobbelstenen
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gedroogde oregano
1 blik tomaatstukjes
400 gram penne rigate
een flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas
 
desgewenst: 150 gram mortadella of salami, in dobbelstenen
 
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en oregano een halve minuut. Voeg de tomaten en olijven (en desgewenst de mortadella of salami) toe, breng aan de kook en laat de saus een kwartier rustig pruttelen. Kook intussen de pasta op het randje van beetgaar (hij gaart nog verder in de oven). Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de tomatensaus op smaak met zout en versgemalen peper en meng deze, samen met een scheut pastakookwater, door de gare pasta. Vet een lage ovenschaal in met olijfolie en spreid een derde van de pasta uit over de bodem. Bestrooi met de helft van de mozzarella.

Maak zo nog twee lagen, waarbij je er een bestrooit met de rest van de mozzarella en de bovenste met Parmezaanse kaas. Bak de pasta ongeveer 20 minuten in de oven, tot de kaas is gesmolten. Laat het gerecht voor het serveren nog 5 tot 10 minuten rusten.
 
Recept: Janneke Vreugdenhil
Janneke Vreugdenhil_1
'Eten zoals eten bedoeld is', schrijft Janneke in het voorwoord van Comfort Food. 'Om het leven te vieren - ook als het eventjes tegenzit. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.'

Deel dit artikel