Troostrijke kaneelbroodjes

Zouden er in kaneel soms stiekem kalmerende stofjes zitten? Zou kaneel echt – als in: wetenschappelijk bewezen – bevorderlijk zijn voor geluk, harmonie, sereniteit en meer van zulke begerenswaardige gemoedstoestanden?

Nou ja, als het de kaneel niet is, dan is het wel het feel good-aroma van pasgebakken broodjes. En de zachte, kleffe zoetheid wanneer je er in eentje bijt natuurlijk.
 
Voor 20 broodjes:
200 ml melk
½ theelepel suiker
1 zakje (11 gram) instant gedroogde gist
500 gram bloem + extra om te bestuiven
80 gram bruine basterdsuiker
100 gram boter
1 ei 
 
voor de vulling:
100 gram roomboter
50 gram bruine basterdsuiker
1½ eetlepel gemalen kaneel
75 gram pecannoten, grof gehakt
 
om mee te bestrijken:
2 eidooiers
2 eetlepels melk
 
voor het koffieglazuur:
1 theelepel oploskoffie
75 gram poedersuiker
 
verder nodig: mixer met deeghaken, deegroller, 2 bakplaten ingevet met boter
 
Verwarm de melk tot hij handwarm is. Schenk in een kommetje, roer er de suiker en het gist door en laat dit mengsel 5 minuten staan. Laat 100 gram boter smelten en vervolgens iets afkoelen.

Doe de helft van de bloem in een grote mengkom. Voeg de bruine basterdsuiker en 1 afstreken theelepel zout toe en meng. Maak een kuiltje in het midden en breek hierboven het ei. Schenk er de gesmolten boter bij en vervolgens het gistmengsel. Gebruik een elektrische mixer met deeghaken om alles tot een glad beslag te mixen. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de bloem toe en blijf kneden tot een samenhangende deegbal ontstaat.

Het deeg moet een minuut of 10 gekneed worden, tot het mooi zijdezacht glanst. Dat kan met de deeghaken, maar ook met de hand. Als je deeghaken gebruikt, kneed dan in elk geval de laatste 2 minuten nog even met de hand (en bestuif je werkvlak eerst met wat bloem).
Leg het deeg na het kneden in een schone kom, dek af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbelt is (ongeveer 2 uur). Smelt nu alvast de boter voor de vulling en meng de basterdsuiker, kaneel, pecannoten en een snufje zout door. Laat afkoelen.

Bestuif je werkvlak met bloem en leg er het gerezen deeg op. Stomp er een paar keer flink in, zodat het deeg inzakt. Bestuif een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Spreid het kaneel-pecannoten-boter gelijkmatig uit over de lap deeg. Rol hem vanaf de lange zijde zo strak mogelijk op, zodat de vulling wordt ingesloten.
Snijd de deegrol in 20 gelijke stukken en verspreid deze over 2 bakplaten – houd er rekening mee dat de broodjes nog zullen rijzen, dus leg ze niet te dicht op elkaar. Dek de bakplaten af met vershoudfolie en zet ze op een warme plek. Laat het deeg in ongeveer een uur narijzen, tot het volume opnieuw verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Roer in een kommetje de 2 eidooiers los met 2 eetlepels melk en bestrijk hiermee de kaneelbroodjes. Bak ze – als je oven te klein is eventueel in 2 keer – in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar. (Ze worden vrij donker, vanwege de bruine basterdsuiker in het deeg.) Leg de gare broodjes vanaf de bakplaat op een rooster en dek af met een schone theedoek. Laat ze zo 15 minuten afkoelen.

Roer voor het glazuur de oploskoffie  door 1 eetlepel heet water. Roer er de poedersuiker door en voeg druppelsgewijs zoveel extra water als nodig is voor een niet al te dik glazuur. Doop een lepeltje in het glazuur en maak er een mooi zigzagpatroon mee over de kaneelbroodjes.

Kaneelbroodjes_5134 copy
Recept: Janneke Vreugenhil
Janneke Vreugdenhil_1
'Eten zoals eten bedoeld is', schrijft Janneke in het voorwoord van Comfort Food. 'Om het leven te vieren - ook als het eventjes tegenzit. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.'
Fotografie: Sean Fitzpatrick (www.seanfitzpatrick.nl)

Deel dit artikel