Zuurstokroze taart met bietjes en chocola

Het glazuur van deze chocoladetaart is schitterend zuurstokroze dankzij een piepklein stukje gekookte rode biet. En, schrik niet, er zitten ook bieten in de taart. Net genoeg om hem extra smeuiigheid en smaakdiepte te geven, zonder dat het echt bieterig wordt.

Wat heb ik nodig?
- voor de taart
  • 150 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 250 gram gekookte biet, kleingesneden
  • 3 eieren, gescheiden
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 200 gram rietsuiker
  • 175 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 5 kardemompeultjes
- voor het glazuur:
  • 25 gram gekookte biet
  • 100 gram naturel roomkaas
  • 60 gram roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 kardemompeultje
Hoe doe ik het?
Verwarm de oven op 180 graden. Laat de chocolade smelten, au bain marie of in de magnetron. Doe de kardemompeultjes in een vijzel en stamp, zodat de peultjes openbarsten. Verwijder de peulen en wrijf de vrijgekomen zaadjes fijn. Doe de bieten in de mengkom van een keukenmachine en pureer. Voeg 1 voor 1, terwijl de machine draait, de eidooiers en vervolgens de olie toe. Voeg de suiker toe en meng nogmaals. Zeef de bloem, cacao- en bakpoeder boven de mengkom. Voeg een snuf zout en de gemalen kardemom toe en mix tot een glad beslag. Schenk er de vloeibare chocolade bij en meng nogmaals. Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Schep eerst een derde van het eiwitschuim door het beslag en spatel er vervolgens zo luchtig mogelijk de rest door. Schep het beslag in een beboterde taartvorm met een doorsnede van 24 cm. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Laat afkoelen. Pureer voor het glazuur de biet, roomkaas, boter, poedersuiker en (in de vijzel fijngemalen) kardemom. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast. Halveer de taart en bestrijk de onderste helft met een derde van het glazuur. Leg de bovenste helft er bovenop en bedek de hele taart met een laagje roze glazuur. Laat nogmaals opstijven in de koelkast voordat je de taart aansnijdt.
Janneke Vreugdenhil
Door Janneke Vreugdenhil

Deel dit artikel